Q&A zwangerschapscursus

Kosten

Wordt de cursus vergoed door de ziektekostenverzekeraar?

Wanneer de verzekeraar een algemeen budget heeft voor een zwangerschapscursus dan wordt onze cursus vergoed.

Wanneer de verzekeraar als eis heeft dat de cursus aangesloten moet zijn bij een vereniging, dan geldt dit helaas niet voor 2 Handen Op 1 Buik.

Kan ik in termijnen betalen?

Ja, dat kan. Als het voor jou financieel niet haalbaar is het volledige bedrag in één keer te betalen dan komen we je graag tegemoet en kun je in 3 termijnen betalen. Je kunt dit aangeven bij je inschrijfformulier.

Ik weet niet of ik alle lessen kan volgen want ik ben aan het einde van de cursus tegen de 40 weken zwanger. Hebben jullie daar een regeling voor?

Ja, je betaalt alleen het aantal lessen vooruit tot 38 weken zwangerschap. Daarna kun je losse lessen volgen.

Wat gebeurt er als ik voor het einde van de cursus i.v.m. gezondheidsredenen niet meer fysiek bij de les aanwezig kan zijn?

Wanneer je wegens medische reden de cursus niet voort kan zetten, wordt met jou naar een passende oplossing gezocht. Dit kan zijn het online volgen van de cursus of het terugkijken van de lessen.

Ik weet nu al dat ik 1 of 2 lessen moet missen door werk/vakantie/etc. Kan ik geld terugkrijgen voor deze lessen?

Nee helaas kan dit niet. Wel kan je de les online volgen of je kunt een lesopname terugkijken.

Ik heb mijn cursus al betaald, maar deze kan niet doorgaan wegens onvoldoende aanmeldingen. Krijg ik dan mijn geld terug?

Ja, in dat geval krijg je het volledige bedrag teruggestort. Of je kunt kiezen voor een alternatief zoals de cursus op een andere locatie meedoen of omzetten naar 2 privélessen bij jou thuis, evt samen met je geboortepartner.
Geboortepartner

Mijn geboortepartner woont ver weg maar wil wel graag bij de geboortepartnerles zijn. Kan zij online meedoen?

Ja dat kan! Hoewel het onze sterke aanbeveling is om deze les samen te volgen in dezelfde ruimte (i.v.m. massage technieken en algehele support) zijn er situaties waarin dit niet haalbaar is. Zij kan dan online meedoen.

Ik heb geen geboortepartner of mijn geboortepartner kan niet bij de geboortepartnerles zijn. Kan ik alleen meedoen?

Ja dat kan! Hoewel het onze sterke aanbeveling is om deze les samen met een geboortepartner te volgen (i.v.m. massage technieken en algehele support) zijn er situaties waarin dit niet haalbaar is. De duo opdrachten doe je dan samen met de docent of met een van de andere cursisten die ook zonder geboortepartner aanwezig is.
Persoonlijke situatie

Dit is niet mijn eerste kind, ik ben al eerder bevallen. Is deze cursus dan nuttig voor mij?

Wij vinden van wel 🙂 . En gelukkig was dat ook de ervaring van de andere cursisten die zwanger waren van hun tweede en ook de cursus voor de 2e keer deden. Er is altijd weer nieuwe informatie te halen en we passen de inhoud van de cursus non stop aan. Je bent inmiddels 1, 2, of 3 jaar verder en misschien zijn de mogelijkheden in de zorg veranderd. Ook ben je inmiddels ervaringsdeskundige en heb je nu misschien andere wensen of behoeftes dan bij je eerste bevalling. En last but not least: Een tweede zwangerschap beleef je vaak minder bewust omdat je al een kleintje hebt rondlopen  waar je druk mee bent. Heel fijn dus om ook deze zwangerschap bewust te beleven en op een positieve manier de bevalling van je tweede voor te bereiden.

Ik ben ongepland alleenstaand zwanger, pas ik dan wel bij de groep?

Jazeker wel! Het is een bewuste keuze van ons om zowel gepland als ongepland alleenstaande zwangeren bij elkaar in dezelfde cursusgroep te plaatsen. Ze hebben namelijk een heel belangrijke overeenkomst: Ze willen enorm graag moeder worden! De manier waarop de zwangerschap tot stand is gekomen verschilt en bij het vertellen van ieders verhaal vloeit regelmatig een traan. Want het merendeel van de geplande en de ongeplande alleenstaande zwangeren geeft aan dit liever met een liefdespartner gedaan te hebben. Bij beiden kan een vorm van rouw aanwezig zijn, gepaard met groot geluk om de komst van dit kleintje. In de cursus proberen we dit zo positief mogelijk te benaderen door enerzijds ruimte te geven aan dit verdriet en anderzijds door de zwangerschap heel bewust te beleven en de bevalling op een positieve en krachtige manier voor te bereiden.

Wat is doorgaans de verhouding tussen de cursisten die gepland of ongepland alleenstaand zwanger zijn?

Gemiddeld genomen is er per groep 1 cursist die ongepland alleenstaand zwanger is. De anderen zijn zwanger via een bekende of onbekende donor.

Ik voel me niet echt alleenstaand want ik ga mijn kind in co-ouderschap opvoeden. Pas ik dan wel bij deze cursus?

Absoluut! Je zult jezelf zeker herkennen in de vraagstukken die de andere cursisten inbrengen over de invulling van de bevalling, kraamperiode en moederschap. Ook al heb je een gedeelte van de week je kind niet bij je omdat hij/zij dan bij de co-ouder is, de andere dagen ben je wel degelijk solomoeder en sta je voor dezelfde dilemma’s als de andere cursisten wat betreft werken, oppas, ziekte, sporten, vakanties, etc.
Cursus

Er is geen zwangerschapscursus van 2 Handen Op 1 Buik bij mij in de buurt. Komt deze er wel?

Wanneer er 5 inschrijvingen zijn kan in jouw regio  een groepje starten. Omdat het helaas niet altijd haalbaar is een groepje te vormen van vrouwen die én alleenstaand zwanger zijn én bij elkaar in de buurt wonen én in ongeveer dezelfde periode zijn uitgerekend, hebben we de Eendaagse in het leven geroepen. Deze wordt gegeven in Utrecht op een goed bereikbare locatie op 1 zaterdag.

Met hoeveel weken zwangerschap kun je met de cursus te starten?

Rond de 20 weken is ideaal maar eerder of later kan ook.

Is het mogelijk een les online mee te doen of deze terug te kijken mocht ik afwezig zijn?

Ja dat kan!

Met hoeveel weken zwangerschap kun je je het beste opgeven voor de cursus?

Je kunt je het beste opgeven wanneer je de termijn echo gekregen hebt.

Veel cursisten zullen naast blijdschap om de zwangerschap ook verdriet voelen dat ze het niet samen met een partner gaan doen. Hoe gaan jullie daarmee om in de cursus?

Bij het vertellen van ieders verhaal vloeit regelmatig een traan. Er kan een vorm van rouw aanwezig zijn welke gepaard gaat met groot geluk om het moeder worden. In de cursus proberen we dit zo positief mogelijk te benaderen door enerzijds ruimte te geven aan dit verdriet en anderzijds door de zwangerschap heel bewust te beleven en de bevalling op een positieve en krachtige manier voor te bereiden.

Is er in de cursus ruimte voor alle soorten van bevallen? Dus thuis/ziekenhuis, met/zonder pijnstilling, etc?

Jazeker! Onze docenten zijn allen ook doula waardoor ze in het werkveld alle denkbare soorten bevallingen hebben ondersteund. In de cursus worden alle vormen van bevallen belicht, dus zowel thuis- als ziekenhuisbevalling, met of zonder pijnmedicatie, etc. Alle vormen van bevallen zijn goed, zolang het maar een keuze is waar jij zelf achter staat en toestemming voor geeft.

Ik beval waarschijnlijk middels een geplande keizersnede. Is deze cursus dan nuttig voor mij?

Jazeker! Ook bij een geplande keizersnede zijn er heel interessante keuzes te maken die jou een gevoel van regie en eigenheid geven. Er zullen in de cursus natuurlijk onderwerpen zijn die op jou minder van toepassing zijn zoals het vinden van de juiste houding. Maar daar tegenover staat meer dan genoeg interessant aanbod zoals het geboorteproces, de werking van hormonen, geboortepartner, kraamperiode, etc. Verder zou het zonde zijn als je jezelf deze leuke cursus niet zou gunnen en daardoor dus ook de aansluiting zou missen met die leuke groep zwangeren die allemaal alleenstaand moeder worden!

Waarom zijn jullie docenten zelf geen alleenstaand moeder?

In een ideale situatie is onze docent doula én alleenstaande moeder! In de praktijk is het moeilijk een goede docente te vinden die op beide gebieden expert is. Voor nu kiezen we ervoor dat de docent vooral expert is op het gebied van bevallen. Zij kan je alles vertellen over de verschillende fases van de bevalling, de manieren van ademen en de enorme hoeveelheid opties en keuzes die er zijn. We kiezen daarbij bewust voor zwangerschapsdocenten die ook doula zijn, omdat zij ook daadwerkelijk met regelmaat bij een bevalling aanwezig zijn en daardoor up to date zijn met de meest recente ontwikkelingen en mogelijkheden.

Voor het stuk solomoederschap moedigen we de cursisten aan om met elkaar ervaringen en tips te delen. Zoals door het inbrengen van een onderwerp tijdens de les, het kletsen tijdens de pauzes en het voortzetten van gesprekken in de whatsappgroep. Verder organiseren we Single Mama Cafés waar je nog verder op het solomoederschap in kunt gaan samen met de andere vrouwen.

Wat is de gemiddelde leeftijd van de cursisten?

De gemiddelde leeftijd van onze cursisten is 37 jaar, met uitschieters naar onder de 30 en boven de 40.

Is dit een volledige zwangerschapscursus of raden jullie aan daarnaast nog een andere zwangerschapscursus te volgen?

Dit is een meer dan volledige zwangerschapscursus en je hoeft daarbij geen andere cursus meer te volgen! Alle vormen van bevallen komen aan bod. Alle fases en bijbehorende ademtechnieken en tips&tricks om ontspannen te blijven en de bevallen te helpen vorderen. Alle opties en keuzes die er mogelijk zijn. Je hoeft hiernaast geen andere cursus te volgen, maar het mag natuurijk wel! Overal worden weer ander accenten gelegd en andere voorbeelden gegeven, je zult er altijd wat van opsteken.
Is je vraag nog niet beantwoord?

Stel hem hieronder, we proberen je vraag binnen 1 à 2 werkdagen te beantwoorden.

× Hoe kan ik je helpen?