Veel van de bewust alleenstaande (wens)moeders die wij ontmoeten hebben te maken met rouw. Hoe gelukkig ze ook worden van het idee dat ze moeder gaan worden, toch is daar ook dat pijnlijke punt omdat ze geen standaard gezin gaan vormen samen met een partner.

Solomoeder

De term BAM wordt daarom ook niet door iedereen gebruikt, maar bijvoorbeeld vervangen door de naam ‘Solomoeder’. Het is wel een bewuste keuze om moeder te worden, maar geen bewuste keuze om alleenstaand te zijn. Soms past de naam wel goed wanneer je als vrouw bijvoorbeeld helemaal geen behoefte hebt aan een relatie maar wel een grote kinderwens hebt.

Rouwproces

Wanneer er sprake is van rouwgevoelens dan kan dat heel verwarrend zijn als je ondertussen ook vlinders in je buik voelt van de gedachte aan dat kleine nieuwe mensje. Deze gevoelens kunnen samen bestaan. Je hoeft niet bang te zijn dat het niet goed is om zwanger te worden als je het rouwproces nog niet helemaal verwerkt hebt. Is dat überhaupt wel mogelijk om het helemaal te verwerken? Rouw komt in fases en neemt steeds weer andere vormen aan. Het wachten tot je daar helemaal klaar mee bent kan wel eens heel lang duren. Het is de vraag of je zo lang wilt of kunt wachten met moeder worden…

Praat erover

Onderzoek je wensen en mogelijkheden om alleenstaand moeder te worden, ondanks dat je ondertussen nog gevoelens van rouw hebt. Praat erover. Niet alleen met je achterban, maar ook met een kinderwenscoach of met andere alleenstaande (wens)moeders via ons Single Mama Café. Je zult merken dat er zoveel meer vrouwen zijn die met deze gevoelens en wensen worstelen. Het besef alleen al dat je niet de enige bent zal je goed doen! Een gesprek met een (ervarings)deskundige kan jou heel goede inzichten opleveren over hoe jij hier in staat. Zonder dat je rekening hoeft te houden met de gevoelens van de ander mag het helemaal over jou gaan en hoef je bovendien niets uit te leggen, want de (ervarings)deskundige weet precies wat je doormaakt!

Contact met (ervarings)deskundigen

Op onze pagina met Tips vind je een aantal Kinderwenscoaches.
Op onze pagina met Single Mama Cafés vind je online thema avonden waar je laagdrempelig met andere vrouwen van gedachten kunt wisselen rondom een bepaald onderwerp.
Daarnaast kun je je opgeven voor onze besloten facebookgroep en een oproep plaatsen om in contact te komen met andere alleenstaande (wens)mama’s.

Welkom kleintje

En als je dan eenmaal zwanger bent kun je bij ons een zwangerschapscursus doen! Want er is toch niets fijner dan met andere vrouwen een cursus te volgen die het, net als jij, in hun eentje gaan doen! Het feest van de herkenning is groot, en de meeste cursusgroepen houden nog lang contact met elkaar als de baby’s geboren zijn.

Bij het opstarten van de cursus is ruimschoots gelegenheid voor het delen van verhalen. En ja, daarbij wordt menig keer verteld dat de aanstaande moeder gevoelens van rouw heeft gehad of nog steeds voelt. De euforie van het moeder worden overheerst, je gaat het doen! Beide gevoelens mogen er zijn en als het goed is zal het vlindertje in je buik het steeds meer overnemen en je steeds breder doen glimlachen, terwijl je met 2 Handen over 1 Buik streelt en zegt: “Welkom kleintje.”

Deze blog werd geschreven voor Buurtmama’s, dé ontmoetingsplek voor mama’s bij jou in de buurt.

Archieven

× Hoe kan ik je helpen?