Hats hats hats, bestellen maar

Marieke (37, bewust alleenstaande moeder van Jens) is 35 wanneer ze besluit voor het alleenstaand moederschap te gaan. Ze meldt zich aan bij de ESB waar ze op de website langs vele mogelijke donoren scrollt. Om door de bomen het bos te blijven zien maakt ze lijstjes met favorieten met plussen en minnen. Uiteindelijk is ze overtuigd van haar keuze en is het “Hats hats hats, bestellen maar!”

Dat klinkt natuurlijk eenvoudiger dan het is, maar dit is wel hoe Marieke erover vertelt: luchtig en met humor. Ondertussen heeft ze vanaf het allereerste begin haar ideeën om solomoeder te worden gedeeld met haar beide ouders en beste vrienden. Ze heeft op deze manier de omgeving in haar proces meegenomen, wat hielp om alles helder te krijgen voor zichzelf en de juistes keuzes te maken. Voor haar achterban was het ook fijn dat ze vanaf het begin op de hoogte waren van Mariekes wens, zodat ook zij konden wennen aan het idee. Bijvoorbeeld bij haar moeder moest het idee best even landen en groeien, waarna ze er aan gewend was toen Marieke haar onvoorwaardelijke steun nodig had.

Bij het kiezen van de donor luistert ze aandachtig naar de stemopnames. Klinkt deze spontaan, relaxt, niet te ‘”popie jopie”? Ook hoe de donor in het leven staat weegt voor haar zwaar in het keuzeproces. Ze kiest voor iemand die relaxt overkomt, niet snel in paniek raakt en sportief is.

Na het bestellen van het donorzaad duurt het uiteindelijk twee jaar, met daarin twee miskramen, voordat ze zwanger is en blijft. De zwangerschap is mede door corona en de ziekte van haar vader een pittige periode. Nu voelt ze vooral opluchting dat deze tijd voorbij is. Ze heeft een gezonde zoon Jens gekregen, met haar vader gaat het naar omstandigheden goed, en haar ouders hebben beide een grote rol gespeeld tijdens de bevalling, kraamtijd en daarna.

Nu ze niet meer zwanger is, is het wennen om niet continu met haar buik bezig te zijn. “Ben ik al ongesteld? Moet ik iemand van de kliniek bellen? Zou ik zwanger kunnen zijn?” Ze geniet van het feit dat ze weer alles kan eten en drinken en van de ‘vrijheid’ die ze terugkrijgt nu niet meer alles om haar lichaam draait. Tegelijkertijd zou ze het hele traject zo weer over doen en houdt ze de optie voor een tweede kind zeker open.

Een enkele keer wordt er afkeurend gereageerd op haar wens om solomoeder te willen worden. “Iedereen doét maar gewoon!” hoort ze. Maar volgens Marieke zijn er geen bewustere ouders dan de Bewust Alleenstaande Moeder. Zo weloverwogen als zij hun keuzes maken, zo volop worden ze gesteund door hun achterban, dat is toch heel uniek.

Want zonder haar familie en vrienden zou Marieke het niet kunnen. Ze is heel blij met hun hulp, maar gelukkig ziet ze ook dat haar ouders hun grenzen daarin aangeven. Zoals nu na een periode waarin er in korte tijd drie kleinkinderen werden geboren en ze op alle fronten heel veel hebben bijgestaan, nemen ze ook weer even gas terug. Dat doen ze goed, zodat ze er daarna weer volop van kunnen genieten.

En genieten dat doen ze. Samen met de neefjes en nichtjes van Jens, de broer en zussen van Marieke en haar ouders zijn ze een hechte familie. Marieke voelt zich, ondanks de gebruikelijke gebroken nachten en twijfelmomenten of Jens nu honger heeft of juist niet, erg goed en is onwijs blij met haar lieve zoontje en haar keuze om er als solomoeder voor te gaan!!!

Marieke is te gast als ervaringsmama bij het LIVE Single Mama Café in Utrecht op zaterdag 25 maart 2023.
Dit café is voor single vrouwen met een kinderwens en (aanstaande) solomoeders. Kinderen mogen ook mee!
Voor meer info: Live Single Mama Café

 

 

Archieven

× Hoe kan ik je helpen?