Mira (37) is de trotse solomoeder van dochter Noa (6 maanden). Ze is ontzettend blij dat ze nu eindelijk moeder is, maar het was nogal een weg daar naartoe…

Kriebels

Op haar dertigste begint het te kriebelen en hoopt Mira iemand te ontmoeten met wie ze een gezin kan stichten, een wens die ze al haar hele leven heeft. Alleen wil de juiste persoon zich maar niet aandienen. Twee jaar later onderzoekt ze via gesprekken bij een psycholoog en de huisarts hoe het zou zijn om bewust alleenstaande moeder te worden en wat daarvoor nodig is. Maar dan ontmoet ze onverwachts toch die leuke man die, ondanks dat hij al 2 kinderen heeft, openstaat voor nog een kind. Maar helaas, na anderhalf jaar blijken hun ideeën daarover uiteen te lopen en verbreekt Mira met pijn in haar hart de relatie. Haar wens om moeder te worden is groter.

AMH-waardes

Als Mira 34 jaar is meldt ze zich aan bij een ziekenhuis voor de donorwachtlijst. Omdat haar AMH-waardes laag zijn wordt geadviseerd haar kinderwens niet langer uit te stellen en direct te beginnen met behandelingen. Het advies van het ziekenhuis is eerst 4 x KID te proberen en dan meteen over te stappen op IVF. Om haar vruchtbaarheid te optimaliseren past Mira haar leefstijl en voeding aan en probeert ze van alles met supplementen, yoga, massage en acupunctuur. Ook gaat ze op zoek naar een donor. Haar voorkeur gaat uit naar een bekende donor maar na een zoektocht via verschillende fora besluit ze uiteindelijk toch om donorzaad via Cryos te bestellen. Ze besluit zelf voor zes pogingen te gaan om zo haar lichaam een half jaar de tijd te geven om zwanger te worden, voor ze eventueel naar IVF zal overstappen.

In het ziekenhuis loopt ze ondertussen tegen een boel negativiteit aan. Haar AMH-waardes zouden dermate laag zijn dat er alleen maar rampscenario’s denkbaar zouden zijn. Ze wordt wel zwanger, maar krijgt een vroege miskraam. Vanuit het ziekenhuis wordt weer op IVF aangedrongen, maar Mira wil dit nog niet. Ze heeft het gevoel dat er te snel naar deze methode gegrepen wordt en gaat voor een second opinion naar het ziekenhuis in Gent.

Het is het waard

Helemaal vanuit noord Nederland rijdt ze naar Gent, ondertussen denkend: “Waar ben ik mee bezig?”. Na 4 uur rijden komt ze echter aan in een warm bad en op de terugweg is ze helemaal opgelucht. Er zullen nog vele reisjes naar Gent volgen maar dat is het meer dan waard! Rondom de AMH wordt in Gent veel positiever gedacht waardoor ze met meer vertrouwen en positiviteit aan het vervolg van haar traject kan beginnen. Ze gaat voor 2x KID en daarna toch voor IVF. De IVF gaat uiteindelijk ontzettend goed: Van de zes geoogste eicellen zijn er vijf goed genoeg, vier raken daadwerkelijk bevrucht en alle vier ontwikkelen tot mooie embryo’s.

Het houdt nu op

Vanwege corona komen de behandelingen vervolgens maanden stil te liggen. In mei mag ze verder en met ziekenhuispapieren op zak mag ze de grens naar België over. Dan blijkt er een cyste te zitten waardoor ze geen goede eisprong heeft. De hormonen die ze hiervoor krijgt veroorzaken een overproductie wat een goede terugplaatsing in de weg staat. Van drie terugplaatsingen raakt Mira niet zwanger en uiteindelijk blijkt het laatste embryo niet goed ontdooid en daardoor onbruikbaar. Tot overmaat van ramp verandert ook nog het donorsysteem in België waardoor haar kind later de gegevens van de donor niet zou mogen opvragen. “Dan houdt het nu op”, denkt ze radeloos. Moet ze dan toch weer een bekende donor zoeken via de fora waar ze eerder is geweest?

Bekende donor

Mira gaat op zoek naar Vlaamse donoren zodat de behandelingen in Gent kunnen blijven plaatsvinden. Ze ontmoet verschillende Vlaamse donoren, met één daarvan voelt ze na afspreken en meerdere malen videobellen een duidelijke klik. Ze stellen samen een donorcontract op en zetten de procedure in het ziekenhuis in Gent in gang. Ze zullen onder andere in gesprek gaan met de psycholoog van de fertiliteitsafdeling en daarna zal de donor medisch onderzocht worden.

Ik ben klaar

Ondertussen besluiten ze het ook te proberen via zelfinseminatie. De donor laat alle benodigde onderzoeken doen en dan is het wachten op haar eisprong. Alle hotels in België zijn vanwege de lockdown dicht maar Mira vindt er nog eentje waar ze een kamer kan krijgen. De lobby is gesloten waardoor ze alles op de hotelkamer moeten organiseren. Mira’s vader is mee voor de lange reis en mentale steun en terwijl hij een rondje om het hotel loopt, wacht Mira op de gang en is de donor in de hotelkamer. Ze krijgt een whatsappje van de donor en leest glimlachend: “Ik ben klaar”.

Wachtweken

In de ochtend doen ze nog een extra poging en dan rijden Mira en haar vader weer terug naar huis en beginnen de spannende wachtweken. Afijn, een paar weken later blijft haar menstruatie uit… Pas nadat ze een week overtijd is durft ze een test te doen, bang om teleurgesteld te worden na zoveel pogingen zonder positieve test. Maar ze is echt zwanger! Wanneer ze met de 20-weken echo ontdekt dat het een meisje is en dat ze goed groeit, durft ze er pas helemaal op te vertrouwen. Ze is zwanger en gaat mama worden! Helemaal enthousiast volgt ze daarna een cursus hypnobirthing, zwangerschapsyoga, Mom in Balance én de cursus van 2 Handen Op 1 Buik, want ze is NU zwanger en wil alles eruit halen wat mogelijk is!

Geluksgevoel maar ook intensief

Mira is ongelooflijk dankbaar dat ze moeder is geworden, ze vindt het moederschap één groot plezier en geluk. Tegelijkertijd is het ook intensief. Noa is een actief en levendig meisje dat gedurende de dag weinig slaapt. Mira is dus veel in de weer met haar gedurende de dag en de nachten verlopen wisselend. Het opstarten van de borstvoeding was zeer intensief en ze heeft twee keer borstontsteking gehad. Nu is de borstvoeding beter ingeregeld en is Mira blij dat het gelukt is en ze nog steeds borstvoeding kan geven. Mira vindt het prachtig om door Noa’s ogen de wereld weer opnieuw te ontdekken. Het wakker worden en Noa’s lachje als eerste te zien vindt ze iedere dag weer een feestje.

Mira ziet het moederschap als een enorme verrijking van haar leven. Maar de intensiteit van hoe het in werkelijkheid is om moeder te zijn, die kan je van tevoren niet begrijpen, zegt ze. Het is niet voor te stellen hoeveel geluk je eigen kind brengt en dat je tegelijkertijd ook angstdromen kunt hebben om haar weer te verliezen, dat maakt het heel intens. Wanneer Mira keer op keer ziet hoe Noa ook bij familieleden veel geluk brengt, geeft dat haar nog eens een extra dimensie aan het geluksgevoel.

 

Tips van Mira voor jouw BAM traject

  1. Hou vertrouwen in je eigen lichaam. In het ziekenhuis zijn ze er vaak op ingesteld je verwachtingen te temperen. Natuurlijk weet je niet wat de uitkomst gaat zijn, maar jouw lichaam doet elke maand weer alles wat ze kan om een goede eisprong te verzorgen.
  2. Kijk verder dan de grenzen van Nederland, vooral als je te maken hebt met een lage AMH-waarde. In België hebben ze hele andere opvattingen rondom AMH en is er veel meer mogelijk op het gebied van nieuwe technieken om je kansen optimaal te maken.
  3. Blijf vriendelijk en mild en zorgzaam voor jezelf en je lijf. Je lichaam en geest hebben het zwaar te verduren met vruchtbaarheidsbehandelingen. Ze kunnen alle (zelf)liefde gebruiken die je in je hebt.
  4. Zet je leven niet on hold tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen. Koop dat huis waar je graag wilt wonen, met of zonder gezin. Begin aan die nieuwe baan als je werk je niet meer gelukkig maakt. Blijf daten als je daar zin in hebt.
  5. Wees open naar andere mensen. Ik heb me enorm gesteund gevoeld door familie, vrienden, zelfs kennissen en collega’s die ik vertelde over mijn situatie, behandelingen en teleurstellingen. En nu ik moeder ben deelt iedereen in mijn geluk.

 

Mira is te gast als ervaringsmama bij het Single Mama Café op woensdagavond 13 april 2022.
Dit online café is speciaal voor vrouwen die een traject om Bam te worden overwegen of gestart zijn. Klik hier voor meer info.

Archieven

× Hoe kan ik je helpen?