Bewust co-ouderschap

Kristen (39) is bewust alleenstaande moeder van Lucas (1,5). Ze kreeg Lucas samen met een homostel: De helft van de week is hun zoon bij mama, de andere helft van de week bij de papa’s. Lucas is nu 1,5 en het gaat supergoed met ze!

Kristen heeft de wens om net als haar eigen moeder op haar zevenentwintigste een kind te krijgen. Maarja, net een jaar afgestudeerd en nog geen geschikte vent om ouders mee te worden, dat wordt ‘m dus niet. Maar, zo besluit ze, als het nog niet gelukt is als ik 35 ben dan ga ik het alleen doen. En zo geschiedde!

Ze gaat op zoek naar alternatieven. Ga ik het helemaal alleen doen? Kan ik dan wel de beste moeder zijn èn een leuk mens blijven? Op dat moment heeft ze een goede carrière, een druk sociaal leven en sport ze heel graag. Als ze moeder wordt dan wil ze dat vol overgave doen en niet te vaak oppas hoeven inschakelen, maar met haar huidige manier van leven lijkt dat niet samen te kunnen gaan.

Door de ervaringen te lezen van onder andere Nina de la Croix van www.ninaenco.nl komt ze tot de conclusie dat ze het liefste een kind samen met een homostel wil krijgen. Op deze manier krijgt haar kind ook het leven mee van een gezin met meerdere volwassenen en kan ze op de dagen dat ze alleen is haar eigen dingen blijven doen. Via stichting Meer dan Gewenst vinden de papa’s en zij elkaar en het blijkt een match voor het leven!

Ze kiezen voor zelfinseminatie omdat Kristen vertrouwt op wat haar lichaam van nature kan en omdat ze zichzelf niet ziet liggen “in de kliniek onder een bouwlamp met haar benen in de steigers”. Iedere maand stuurt ze de papa’s een appje “Jullie mogen weer!” en komen de mannen om en om naar haar toe met een gevuld potje. Binnen 5 maanden raakt ze twee keer zwanger waarvan de eerste in een miskraam eindigt. De tweede zwangerschap blijft goed gaan en na de 12 weken echo durft ze er steeds meer op te vertrouwen: Het gaat goed, ik ga moeder worden!

Ze voelt Lucas al vanaf 15 weken bewegen en dit helpt haar om positief de zwangerschap door te komen. Afgezien van enkele ‘Kaasfondue-momentjes’ zoals Kristen die zelf noemt, gebaseerd op een incident met haar beste vriendinnen die op het verkeerde moment benadrukken dat er wel alcohol in de kaasfondue zit waarop Kristen onder invloed van zwangerschapshormonen zichzelf resoluut uit de vriendinnenappgroep gooit. Het is weer helemaal goed gekomen tussen de vriendinnen en Kristen, maar ze refereren nog graag naar de kaasfondue wanneer Kristen onder invloed van hormonen emotioneel of onredelijk reageert.

Ter voorbereiding van de bevalling huren Kristen en de papa’s een doula in die hen tijdens de bevalling zal ondersteunen. Zo hebben de papa’s een deskundige erbij om vragen aan te stellen en zo heeft Kristen een vertrouwd persoon die er helemaal voor haar is en haar helpt te blijven vertrouwen op haar lichaam.

De bevalling verloopt ondanks de medische indicatie erg goed en, op het handmatig breken van de vliezen na, op geheel natuurlijke wijze. Precies zoals Kristen graag wilde met draadloos CTG in bad. Ze pakt Lucas zelf onder water aan en de papa’s slaan hun hand voor hun mond van verbazing. Een prachtig gezin is geboren!

Waarvan Kristen van tevoren dacht “Hoe moet dat allemaal in die kraamweek?” zo was het uiteindelijk goed te doen. Anderhalve week sliepen de papa’s bij haar in huis en toen was ze er aan toe om een nacht alleen met Lucas te zijn. Daarna was het een kwestie van langzaam opbouwen naar de gewenste 50-50 verdeling. Hierin was Kristen leidend en voelde ze zich nooit gedwongen om een stap te zetten waar ze nog niet toe aan was. Ze bleven goed communiceren met elkaar en zo bereikten ze het co-ouderschap waar ze nu zijn: De helft van week is Lucas bij Kristen, de andere helft van de week bij de papa’s. Op de wisseldag eten ze heel gezellig met zijn allen en loopt Lucas sinds kort met een big smile zelf het huis van de papa’s binnen.

De dagen dat Lucas bij de papa’s is doet Kristen alle dingen waar ze anders niet aan toe komt: Sporten, huishouden, met vrienden afspreken, uit eten gaan… Ze mist hem ondertussen ook en haar hart maakt een sprongetje wanneer de broodnodige dagelijkse foto’s en filmpjes op haar telefoon binnen komen. Na een paar dagen is het iedere keer heerlijk om hem weer te zien en ze is, met recht, trots op zichzelf hoe ze het als moeder doet.

Ik nam het interview met Kristen op, je kunt het hieronder terugkijken.
Later volgt nog een interview met Kristen specifiek over Bewust Co-ouderschap.

Woensdagavond 26 mei 2021 is Kristen als ervaringsmama te gast bij het online Single Mama Café!
Deze thema-avond is voor vrouwen die overwegen BAM te worden of in het traject zitten.

 

 

 

Archieven

× Hoe kan ik je helpen?